Attachment | Size |
---|---|
ilkay_meric_engels-web-renkli.pdf | 5.41 MB |
Bu yıl işçi sınıfının devrimci önderi Friedrich Engels’in doğumunun 200. yılı. Kapitalizme karşı verdiği devrimci mücadele ve işçi sınıfına bıraktığı komünist mirasla ölümsüzleşen Engels, işçi sınıfının kurtuluşu davasına adadığı 75 yıllık ömrü sona erdiğinde, yoldaşı Marx’la birlikte geriye muazzam bir devrimci mücadele kılavuzu bırakmıştı. O mücadele kılavuzu, yani Marksizm, o günlerden bu yana işçi sınıfına yol göstermeye devam ediyor.
Kapitalizmin gelmiş geçmiş en büyük kriziyle sarsıldığı ve bir çıkmaza saplandığı günümüzde, burjuva ideologlar, sermaye düzenini tehdit eden derin çelişkiler karşısında kapitalizme büyük bir “reset” atmanın kaçınılmazlığından dem vurarak emekçi kitleleri kırıntı vaatleriyle oyalamaya çalışıyorlar. Oysa kapitalizmin geniş emekçi kitlelere kırıntı bile sunamayacak kadar köhnemiş ve çürümüş olduğu gerçeğinin her alanda kendini çıplak bir şekilde gösterdiği bugün, insanlığın ve doğanın selameti açısından bu sömürü sisteminin vakit kaybetmeden yıkılması gerektiği gün gibi ortadadır ve Marksizm işte bu devrimci eylemin kılavuzudur.
Marksizmin doğuşuna ebelik eden döneme baktığımızda çok büyük çalkantıların eşlik ettiği bir tarihsel dönemle karşı karşıya olunduğunu görüyoruz. Fransız Devriminin etkilerinin başta Avrupa olmak üzere tüm dünyaya yayıldığı, mutlak monarşilerin sarsıldığı bu süreç emekçi sınıflar içinde de tarihte görülmedik hızda altüstlüklere, yıkımlara yol açmıştı. Burjuvazinin egemenliğindeki yeni sömürü düzeni kapitalizm emekçi kitlelerin kanı ve canı üzerinde yükselecek, ama aynı zamanda kendi mezar kazıcısını da büyütecek ve çok kısa zamanda ayağa kaldıracaktı. İşte tıpkı Marx gibi Engels de bütün Avrupa’nın devrim fırtınalarıyla sarsıldığı, ama aynı zamanda çağa uygun olarak fikir dünyasında da patlamaların yaşandığı böylesi bir tarihsel dönemde doğmuş, bu atmosfer onların kültürel ve felsefi açıdan şekillenmesinde birincil derecede rol oynamıştı. Proletaryayı tarih sahnesine fırlatan bu sert mücadeleler, onun iki büyük devrimcisinin ortaya çıkmasının da zeminini döşemişti.
Paul Lafargue’ın dediği gibi, Marx’ın da Engels’in de anayurdu yoktu, onlar dünya vatandaşıydı! Onlar devrimci davanın ihtiyaçları neyi gerektiriyorsa onu yapmak için hiçbir sınır tanımadılar; Komünist Manifesto’ya nakşettikleri gibi vatanları enternasyonaldi! Uğruna her türlü fedakârlığa ve acıya katlandıkları dava, şu ya da bu ulustan işçilerin değil dünya işçi sınıfının toplumsal kurtuluş davasıydı. Kapitalist sömürü düzeninin her nefes alışında milyonlarca insanı soluksuz bıraktığı günümüzde, onların bıraktıkları mirasın büyüklüğü ve önemi çok daha geniş kitlelerce anlaşılır hale geliyor. Dünyanın üzerinde komünizm heyulasıyla birlikte Marx ve Engels’in ruhları da dolaşıyor; fabrikalarda, tarlalarda acı çeken, yığınlar halinde işsiz kalan yüz milyonlarca işçinin çığlığı, ezilen halkların “nefes alamıyoruz” feryatları, meydanları inleten anti-kapitalist sloganlar hep o ruhu üflüyor. O ruh dünya devriminin ruhudur ve burjuvazinin döktüğü ecel terlerinden de görüldüğü üzere her geçen gün daha da yaklaşmaktadır!
INDEX
Engels: Komünizmin Ölümsüz Savaşçısı /1
Dünyaya onu değiştirmek için açılan bir çift mavi göz
İki kişilik dev orkestra ve eşsiz bir dostluk
Engels: Komünizmin Ölümsüz Savaşçısı /2
1842-1844: İngiltere’ye gidiş ve ilk eserler
“İngiltere’de İşçi Sınıfının Durumu”
Engels: Komünizmin Ölümsüz Savaşçısı /3
Alman İdeolojisi’nden Komünist Manifesto’ya
1848-49 devrimleri ve Neue Rheinische Zeitung
Engels: Komünizmin Ölümsüz Savaşçısı /4
1848 değerlendirmeleri ve dersleri
Alman İmparatorluk Anayasası İçin Kampanya
Almanya’da Devrim ve Karşı-Devrim
Engels: Komünizmin Ölümsüz Savaşçısı /5
Gericilik dönemi ve “kürek mahkûmluğu”
Sınıf mücadelesi yükselişe geçiyor
“Kürek mahkûmluğu” sona eriyor
Engels: Komünizmin Ölümsüz Savaşçısı /6
Fransa-Prusya Savaşı ve Paris Komünü
Engels: Komünizmin Ölümsüz Savaşçısı /7
Gotha’da Lasalcılarla ilkesiz birliğe karşı Engels
Rusya’daki Toplumsal İlişkiler Üzerine
Engels: Komünizmin Ölümsüz Savaşçısı /8
Oportünist uzlaşmacılığa karşı mücadele ve Anti-Dühring
Anti-Dühring: Gerçek bir Marksizm ansiklopedisi
Engels: Komünizmin Ölümsüz Savaşçısı /9
Bilimsel çalışmalara verilen önem ve Doğanın Diyalektiği
Engels: Komünizmin Ölümsüz Savaşçısı /10
“Adı yüzyıllar boyunca yaşayacak, eserleri de”
Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni
Engels: Komünizmin Ölümsüz Savaşçısı /11
link: İlkay Meriç, Engels: Komünizmin Ölümsüz Savaşçısı, 3 Kasım 2020, https://fa.marksist.net/node/8075